Κύκλος επαφών τραπεζών με επιχειρήσεις που έχουν «ανοίγματα»

Μοιραστειτε το

Προκαταρκτικές επαφές με τις επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των τραπεζών και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για μια πρώτη διάγνωση της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματική οικονομία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στόχος των συζητήσεων αυτών είναι να εκτιμήσουν τις ανάγκες ρευστότητας της αγοράς, αλλά και τη δυνατότητα αποπληρωμής των υφιστάμενων ανοιγμάτων, δεδομένης της μεγάλης ύφεσης το 2020.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει τις επαφές αυτές τραπεζικό στέλεχος στα Νέα, «ήδη έχουν ξεκινήσει οι προτροπές σε μεγάλου και μεσαίου μεγέθους πελάτες μας για συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακος. Είναι ενδεχομένως η μόνη λύση για να αποφύγουμε την κατάρρευση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων την επόμενη διετία».

Το βασικό συμπέρασμα των εν εξελίξει συνομιλιών είναι προφανές. Ένας μεγάλος αριθμός κλάδων έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό και η επαναφορά των αποτελεσμάτων του στα προ κορωνοϊού επίπεδα θα καθυστερήσει αρκετά. Πρόκειται κατά βάση για τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρείες από τον κλάδο των μεταφορών, της εστίασης, του λιανεμπορίου και του πολιτισμού / ψυχαγωγίας, οι οποίες έχουν ήδη δει τις πωλήσεις τους να υποχωρούν ακόμη και σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70% σε σχέση με πέρυσι.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επιστρέψει στο 2019 η καταναλωτική δαπάνη. Μόνο για φέτος η εκτιμώμενη υποχώρηση των πωλήσεων των επιχειρήσεων κατά 50 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό ρευστότητας της τάξης τουλάχιστον των 30 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, με τα κρατικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα τραπεζικά δάνεια και τις διευκολύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ενήμερους πελάτες τους με τις αναστολές δόσεων ή χρεολυσίων καλύφθηκε ένα σημαντικό μέρος των απωλειών αυτών.

Το υπόλοιπο όμως θα πρέπει να αναπληρωθεί από χρήση ταμειακών διαθεσίμων και περιστολή δαπανών. «Με δεδομένο πως ο τζίρος σε αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες δύσκολα θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022, γίνεται ξανά επίκαιρη η συζήτηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων, πιο αποδοτικών και ανθεκτικότερων σχημάτων στην Ελλάδα» υποστηρίζει το ίδιο στέλεχος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Στα 4,5 δισ. ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Στα 4,5 δισ. ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου...

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά από το 2010

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά...

Αύξηση 0,1% του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο

Αύξηση 0,1% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό...