Μήνυμα συνύπαρξης και συνεργασίας έστειλαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ

Μοιραστειτε το

Μήνυμα συνύπαρξης και συνεργασίας έστειλαν οι δήμαρχοι Αθηναίων  Γιώργος Καμίνης και Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντησή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

«Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι η δυναμική των πόλεων είναι, σήμερα, μεγαλύτερη από ποτέ. Οι πόλεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βγουν μπροστά και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων και μεγάλων προκλήσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καλωσορίζοντας στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τον Σκοπιανό ομόλογό Πέτρε Σιλέγκωφ.

Ο δήμαρχος των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ ο οποίος ξεκίνησε τις δηλώσεις του μιλώντας στα ελληνικά, αποκάλεσε φίλο τον δήμαρχο Αθηναίων και σημείωσε ότι οι δύο πρωτεύουσες έχουν τη διάθεση και τις δυνατότητες να αποδείξουν ότι μπορούν  να χαράξουν το δρόμο  για ένα κοινό μέλλον όχι μόνο ως γείτονες, αλλά σύντομα  και ως Ευρωπαίοι πολίτες, όπως είπε.

«Με τον δήμαρχο Σκοπίων αναλαμβάνουμε  την πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πόλεων. Μια συνεργασία που ξεκινάει σήμερα, θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες και βδομάδες, θα συνεχιστεί με μία δική μου επίσκεψη στα Σκόπια το προσεχές διάστημα και θα οδηγήσει στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας των δύο πόλεων»  τόνισε ο κ. Καμίνης δίνοντας το στίγμα της επίσημης επίσκεψης του σκοπιανού ομολόγου του και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για θέματα κοινωνικής πολιτικής, αστικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ψηφιακής στρατηγικής. Μιλήσαμε όμως και για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες μας και την ανάγκη εμείς, οι τοπικές αρχές, να βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους».

«Η χρονική περίοδος που γίνονται όλα αυτά έχει φυσικά τη σημασία της», επεσήμανε ο κ. Καμίνης και υπεραμύνθηκε της ανάγκης για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από κοινού από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών. «Εμείς, οι δήμαρχοι των δύο πρωτευουσών, συμφωνούμε στην ανάγκη για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα που την συνοδεύουν. Οφείλουμε λοιπόν να συμβάλλουμε εποικοδομητικά – και από το ρόλο που μας αντιστοιχεί – προς την κατεύθυνση αυτή, φέρνοντας τις πόλεις και τους πολίτες μας πιο κοντά», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Και κατέληξε  ο κ. Καμίνης : «Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εμείς που διαπραγματευόμαστε. Δεν είμαστε εμείς που καλούμαστε να επιλύσουμε τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές για τόσα πολλά χρόνια. Περιμένουμε από τις κυβερνήσεις μας να δράσουν με τρόπο εθνικά υπεύθυνο, εστιάζοντας στο μέλλον, προτάσσοντας αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες και όχι αυτά που τις χωρίζουν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος των Σκοπίων σημείωσε: «Η αμοιβαία συνεργασία σημαίνει άνοιγμα νέων ευκαιριών για ανάπτυξη και πρόοδο. Στόχος μας είναι, να είναι προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας,  ότι οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στην καθημερινή ζωή».

Ο κ. Σιλέγκωφ υπεραμύνθηκε της ανάγκης για ανταλλαγή εμπειριών και εμβάθυνσης- όπως είπε- της συνεργασίας και κατέληξε: «Η φιλία είναι μια αρετή που ταιριάζει σ το γενναίο. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι έχουμε με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη  την ισχυρή βούληση και ικανότητα, να ενισχύσουμε τη φιλία μας στο μέλλον».

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Σκοπιανού ομολόγου του και της συνοδείας του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αργότερα το απόγευμα επίκεινται συναντήσεις συνεργασίας του δημάρχου των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ και της αντιπροσωπείας του, με αντιδημάρχους της Αθήνας και ατζέντα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα